Close

Név: Szávay Ágnes
Születés ideje: 1988. december 29.
Születés helye: Kiskunhalas
Magasság: 171
Súly: 60
Ütőfogás: Jobbkezes (fonák: kétkezes)
Profi pályafutása kezdete: 2004

 Kiskunhalason született 1988. december 29-én. Soltvadkerten kezdett teniszezni, hatévesen, édesanyja és édesapja voltak az elsõ edzõi és menedzserei. 2011 májusában fáradásos gerinctörést diagnosztizáltak nála.  Magyarul és angolul beszél. 171 cm magas, 60 kg, jobbkezes, a fonákot két kézzel üti. 
   
 ITF-versenyen elõször 2003-ban, Portugáliában indult, a második fordulóig jutott. Elsõ WTATour-viadalán, 2004-ben Budapesten az egyéniben nem jutott tovább a selejtezõbõl, de párosban csak a döntõben talált legyõzõre. Ekkor még a 16. évét sem töltötte be. Ebben az esztendõben ITF versenyt nyert Olaszországban.
   
 A Modenában, 2005-ben rendezett WTA Tour Grand Prix-n, a selejtezõbõl rajtolva, a világranglista 301. helyezettjeként az elõdöntõbe jutott. A négy között a több mint 10 évvel tapasztaltabb Tathiana Garbin gyõzte le, de az addig vezetõ úton jobbnak bizonyult az elsõ kiemelt Francesca Schiavonénál. Párosban Michaella Krajicek oldalán Dinanban (Franciaország) ITF-tornát nyert, és Hasseltben döntõs volt.
   
 Közben korosztályos Európa-bajnokságot nyert, de elõtte megnyerte a Roland Garrost a junioroknál, egyéniben és párosban és Wimbledonban is veretlen maradt a junior párosban. Az Australian Openen egyéniben és párosban is a döntõig menetelt a fiatalok bajnokságán.
   
 Bogotában, 2006-ban egyéniben a második körig jutott, míg párosban a német Jasmin Wöhr oldalán a döntõbe játszott. Sajnos ebben az évben mind az Australian Open, mind a Roland Garros selejtezõjében kiesett, de Vittelben, Julija Bejgelzimer oldalán ITF-versenyt nyert. Az év elsõ felében folyamatosan betegeskedett, egy késõn diagnosztizált mononukleózis miatt hónapokat kellett kihagynia. Augusztusban felnõtt magyar bajnok lett és õsszel újra kezdte a nemzetközi versenyzést.
   
 Az igazi áttörést a 2007-es esztendõ hozta meg: a párizsi és a dohai WTA Grand Prix-n is a fõtáblára jutott a selejtezõbõl, Budapesten pedig elõdöntõt játszott. Hétrõl hétre jött elõre a ranglistán. A zágrábi ITF verseny megnyerésének és a Roland Garroson a második fordulóba kerülésnek köszönhetõen júniusban már a top százban jegyezték
   
 A szenzációs sorozata Palermóban folytatódott, ahol pályafutása elsõ egyéni WTA Grand Prix serlegét ünnepelhette.
   
 A salak után, keménypályán is remekelt: a New Haven-i Tier II. tornán, a selejtezõbõl egészen a döntõig veretlen maradt. A fináléban szettet nyert az orosz, elsõ helyen kiemelt Szvetlana Kuznyecova ellen, mielõtt hátsérülés miatt kénytelen volt feladni a mérkõzést (6:4, 0:3). Nyolc nap alatt nyolc meccset játszott, és pályafutása során elõször legyõzött egy top tízes játékost: Daniela Hantuchovánál bizonyult jobbnak.
   
 A következõ héten a US Openen folytatódott a tündérmese. A fokozott figyelem közepette Flushing Meadows-ban egészen a negyeddöntõig menetelt, közben legyõzte a 7. kiemelt Nadja Petrovát és régi riválisát, barátnõjét Michaela Krajiceket
   
 Élete elsõ Grand Slam-negyeddöntõjében ismét Kuznyecovával találkozott, ezt a meccset azonban már nem bírta, 6:1, 6:4-re kikapott. Pompás teljesítményének köszönhetõen az egyéni világranglista 23. helyén találta magát (januárban a 189. volt). A US Open páros versenyében is szép eredményt ért el: a cseh Vladimira Uhlirová oldalán bejutott az elõdöntõbe.
   
 2007. szeptember 23-án eddigi legnagyobb sikerét aratta, amikor a pekingi Tier II. torna döntõjében izgalmas, fordulatos meccsen, klasszisjátékot nyújtva, és meccslabdát hárítva 6:7 (5-7), 7:5, 6:2 arányban legyõzte a világranglistán akkor 3. helyen álló, második kiemelt Jelena Jankovicsot. Teljesítményével a világranglista elsõ 20 helyezettje közé került.
   
 Az õszi, európai versenyeket sérülés miatt kellett kihagynia.
   
 Decemberben az év nõi sportolójává választották Magyarországon.
   
 A következõ szezon elsõ kiugró eredményét a Gold Coaston érte el, Dinara Szafinával megnyerte a versenyt. Egyéniben Párizsban produkált kiugrót.
   
 Januárban, a Fed-kupában négy egyéni mérkõzésébõl hármat megnyert.
   
 A hagyományos februári fedett pályás viadalon döntõbe jutott, többek között a 4. kiemelt Jelena Gyementyijeva és a 2. helyen rangsorolt Daniela Hantuchová legyõzésével. A fináléban három játszmában, színvonalas mérkõzésen 3:6, 6:2, 2:6-os vereséget szenvedett Anna Csakvetadzétól (1.).
   
 A 2007-es eredményeiért õt választották a Tour Newcomer of the Year Award gyõztesének. Ezt a díjat márciusban, Miamiban vette át Henin, Davenport és Ivanovic társaságában.
   
 Az amerikai salakon, a Tier II-es Amelia Island-i viadalon a negyeddöntõig jutott, ahol a korábbi világelsõ Lindsay Davenporttól kapott ki. Ezután a 13. helyre került a világranglistán, ami eddigi legjobb helyezése.
   
 Következõ versenyén, a szintén salakos charlestoni Tier I-es tornán többek között páros partnerét, Dinara Szafinát legyõzve jutott a negyeddöntõbe, ahol azonban útját állta a feltörekvõ fiatal francia tehetség, Alize Cornet.
   
 Berlinben eljutott élete második Tier I-es negyeddöntõjébe, ahol a sötétedés miatt két napig húzódó, három szettes meccsen kikapott a világranglista 2. helyén álló, címvédõ Ana Ivanovicstól 6:3, 4:6, 3:6-ra.
   
 A Roland Garroson 12. kiemeltként szerepelt. Az elsõ fordulóban a japán Ajumi Morita három, a 64 között a német Sabine Lisicki ellen két játszmában nyert. A legjobb 32 között, egymás utáni harmadik 18 éves ellenfele, a cseh Petra Kvitova ellen már nem tudott gyõzedelmeskedni, három szettben kikapott.
   
 Wimbledonban elsõsorban küzdeni tudásból vizsgázott jelesre: a korai fordulókban a szívének és az akaratának köszönhetõen vette az akadályokat, de a 32 között, a spanyol Medina Garrigues ellen már jól is játszott. A negyeddöntõbe jutásért õ sem bírt, a korábban Ivanovicsot is legyõzõ, kínai Csenggel.
   
 Az év második felében az Olimpiát tekintette a legfontosabb versenynek, de a kínai Csengnek nem tudott visszavágni, nagy csatában kikapott.
   
 A 2009-es év gyengébb startja miatt kisebb tornákon próbált bemelegedni, Acapulcoban ez sikerült is, ahol játszmát rabolt Venus Williamstõl
   
 Miamiban legyõzte a korábbi világelsõ Ana Ivanovicot
   
 Madridban a negyeddöntõbe jutott, az odáig vezetõ úton legyõzte Pennettát, Azarenkát és kis híján Mauresmot is, de sérülés miatt nem tudott 100%-osan koncentrálni
   
 A Roland Garroson legyõzte remek játékkal a 3. fordulóban Venus Williamset, kiosztva egy 6:0-át a korábbi világelsõnek és Grand Slam gyõztesnek, így Ági nyolcaddöntõs lett egy újabb Grand Slam tornán, ez már három különbözõ Grand Slam tornán sikerült neki
   
 Következett élete legkedvesebb sikere, hisz júliusban megnyerte hazai közönség elõtt a budapesti GDF Suez Grand Prix tornát, a korábbi topten játékost, Schnydert legyõzve a döntõben
   
 Ezzel a gyõzelemmel kijutott a az évvégi, Bali szigetén rendezett bajnokok tornájára, ahol sajnos mindkét csoportmeccsét elvesztette.